Ulaşım, Sinyalizasyon ve Trafik Terimleri Sözlüğü – Bölüm 3

Ulaşım, Sinyalizasyon ve Trafik Terimleri Sözlüğü – Bölüm 3
08.10.2019
1.276

Koruma Süresi: Bir kavşakta, fazlar arasında, herhangi bir trafik tarafından kullanılmayan süre. Bir diğer tanımla, sarı süresinden kavşağa giren taşıtların kesişen akıma yeşil yakılmadan önce güvenle terk etmelerine yarayan süre.

Korumalı Dönüş: Çakışan taşıt veya yaya akışına izin verilmeden yapılmasına izin verilen sol veya sağa dönüş hareketleri.

Kritik Hız: Bir karayolu tesisi için kapasitenin oluştuğu hız değeri.

Kuyruk: Kavşak noktasında geçiş hakkı almak üzere bekleyen bir araç, bisiklet veya kişi. Yavaşça hareket eden taşıtlar veya sıranın arkasına katılan araçlar da sayıya dahil edilir. Hızlı hareket eden bir araç grubu, hareketli kuyruk veya birkaç kümesi olarak anılır.

Kuyruk Dağılımı: Kuyruktaki araçların dağılmaya başladığı yüksek yoğunluklu ve düşük hıza sahip akış.

Küme: Sinyal kontrolü, yol geometrisi, duraklama veya diğer faktörlerden dolayı, bilinçli veya tesadüfen bir araya gelerek bir grup halinde seyahat eden araçlar veya yaya topluluğu.

Küme Oranı: Varış tipini ölçmede yararlı bir parametredir. Bu oran, yeşile gelen tüm araçların oranının söz konusu hareketine g/C oranına bölünmesiyle hesaplanır.

Müsaadeli Dönüş: Sinyalize kavşaklarda karşı veya çakışan, taşıt veya yaya akımlarına karşı yapılan sola veya sağa dönüşler.

Otobüs: Önemli sayıda yolcu taşıyan (en az 16 kişilik), kentsel alanlarda ve otoyollarda işletilmek üzere tasarlanmış, lastik tekerlekli bir araç tipidir.

Otobüs Durağı: Toplu taşıma araçlarının yolcu indirip bindirdiği alan. Bir veya daha fazla yükleme alanı içerir ve hat içi veya hat dışı olabilir.

Otobüs Şeridi: Günün belirli saatlerinde veya haftanın günlerinde otobüslere ayrılmış öncelikli bir yol şerididir. Belirli koşullar altında, sağa-sola dönüş yapmak için ya da trafik yasalarının gerekliklerini karşılayan durumlarda taksiler ve motosikletler gibi başka araçlar tarafından da kullanılabilir.

Otomobil Birimi Eşdeğeri: Belirtilen yol, trafik ve kontrol koşulları altında belirli bir tipte, aracın binek araç sayısı karşılığı.

Ön Zamanlı Kontrol: Faz planının, döngü uzunluğunun ve faz sürelerinin önceden belirlendiği, herhangi bir sensörden gelen talebe göre sürelerin değişmediği ve sürekli olarak tekrarlandığı bir sinyal işletim modu.

Özel Dönüş Şeridi: Sağa veya sola dönüş hareketleri için özel olarak belirlenmiş ve sadece bu dönüşleri yapacak olan araçlar için kullanılan şeritlerdir.

Pelikan Yaya Geçidi: Sinyalize kavşak noktalarında, asfalt üzerinde dikey olarak boyanmış çizgilerle oluşturulan ve yayaların geçiş üstünlüğünün bulunduğu geçitlerdir.

Performans Ölçümü: Bir ulaşım tesisi tarafından sunulan, hizmet kalitesini tanımlayan niceliksel veya niteliksel herhangi bir özellik.

Serbest Akım: Herhangi bir koşuldan etkilenmeyen trafik akımı.

Serbest Akım Hızı: (1) herhangi bir araç yokken oluşan, trafiğin teorik hızı. (2) Düşük hacimli koşullar altında bir otoyol veya çok çeşitli karayolunda seyahat eden araçların ortalama hızı.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.