Plastik ve Alüminyum Yol Butonları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Plastik ve Alüminyum Yol Butonları Arasındaki Farklar Nelerdir?
19.02.2019
1.571

Yol Butonları, trafik ve yol güvenliği kapsamında kullanılan, yolu bölme, yolu ayırma veya yolu düzenleme maksatlı kullanılan, genelde üzerinde reflektif malzeme veya reflektör bulunan, araçların far ışıkları bu reflektörlere (kedi gözü olarak da bilinir) geldiğinde geri yansıma yapıp, ışık gibi davranan küçük ama önemli malzemelerdir. Reflektörler 3 şekilde kullanılmaktadır: Reflektif kağıt, plastik reflektör, cam reflektör. Bu reflektörler tipleri arasında en uzun ömürlüsü cam reflektör iken en kısa ömürlüsü reflektif kağıtlardır. Geçici yol çalışmalarında genelde plastik reflektör ve reflektif kağıt malzemeleri tercih edilirken, kalıcı bölgelerde veya uzun ömürlü olması beklenen yerlerde cam reflektör tercih edilmelidir.

Bu reflektörler plastik veya alüminyum gövdelere takılmaktadır. Gövde ve reflektörlerden oluşan yol butonları yola veya ilgili yere genelde vida ve dübeller ile monte edilmektedir. Rotlu tip butonlar ise yola saplama metodu ile monte edilip epoksi tarzı yapıştırıcılar ile sabitlenir. Kullanım alanına göre ilgili yol butonunun ölçüsüne karar verilmelidir. Özellikle yükseklik seçimi, hız kesme amacıyla mı yoksa düzenleme amacıyla mı yol butonunun kullanılması açısından çok önemlidir.

Peki yol butonunun plastik veya alüminyum olması arasındaki farklar nelerdir?:

• Alüminyum yol butonlarıplastik yol butonlarına göre daha dayanıklı ve daha uzun ömürlüdürler.

• Maliyet açısından alüminyum hammadde fiyatı plastikten yüksek olduğundan, alüminyum yol buton fiyatları, benzer ölçüdeki plastik yol buton fiyatlarına göre en az %40 daha yüksektir.

• Geçici ve kısa sürecek yol çalışmalarında plastik butonlar kullanılabilirken, uzun süreli çalışmalar veya sabit yol ayırmalarında alüminyum butonlar kullanılmalıdır.

• Yolun sağ ve sol taraflarına, yolun sınırlarını belli etmek amacıyla yapılan çalışmalarda plastik veya alüminyum yol butonlarının her ikisi de kullanılabilir. Hız kesmek veya araçlara farkındalık yaratmak amacıyla yol ortası uygulamalarında araçlar üzerinden geçeceği ve basma direnci yüksek olduğundan alüminyum buton kullanımı önerilmektedir.

• Plastik butonlar genelde 5-10 ton basma direncine sahip iken, alüminyum butonlar 30-40 ton basma direncine sahiptir. Dolayısıyla yol üzerinde kullanım yerine göre yol butonu tipi seçilmelidir.

• Çok fazla trafiğin veya hızın olmadığı fabrika içleri, okul ve hastane önlerinde plastik yol butonu uygulamaları yapılabilir. Hızın yüksek olduğu, kamyon, tır gibi tonajlı araçların seyrettiği yollarda ise alüminyum yol butonları önerilmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.