Ulaşım, Trafik ve Sinyalizasyon Terimleri Sözlüğü – Bölüm 1

Ulaşım, Trafik ve Sinyalizasyon Terimleri Sözlüğü – Bölüm 1
25.09.2019
784

15.Yüzdelik Hız: Bir yol kesiminde ve belirlenen zamanda gözlemlenen taşıt hızlarının küçükten büyüğe sıralandıktan sonra %15’lik kısma denk gelen hız değeridir. Diğer bir ifade ile hız dağılımında 15. yüzdelik dilimine düşen hızdır. Sürücülerin %85’i daha yüksek hızda seyir etmektedir.

85.Yüzdelik Hız: Bir yol kesiminde ve belirlenen zamanda gözlemlenen taşıt hızlarının küçükten büyüğe sıralandıktan sonra %85’lik kısma denk gelen hız değeridir. Diğer bir ifade ile hız dağılımında 85. yüzdelik dilimine düşen hızdır. Sürücülerin %85’i daha yüksek hızda seyir etmektedir.

Ağır Taşıt: 4’den daha fazla sayıda tekeri olan taşıt

Akım Oranı: Şerit, yol veya diğer trafik noktalarından diğer bir noktaya geçen araç, bisiklet veya yayaların eş değer saatlik sayısıdır. Her zaman 1 saatlik zaman diliminde sayımlar yapılmadığı için “akım sayısı” değil, “akım oranı” olarak adlandırılır. Geçen araçların, bisikletlerin veya yayaların sayısının, geçtikleri zaman aralığına (genellikle 1 saatten az, 15 dakikalık aralık) bölünmesiyle hesaplanır. Saatte araç, bisiklet veya yaya olarak ifade edilir.

Akım Orantısı: Kavşak noktasındaki bir şerit gurubu için gerçek akım oranının doygun akım oranına bölünmesiyle bulunan nispi değer.

Ana Yol: İki yönlü “Dur” kontrollü bir kavşakta “Dur” işaretleri ile kontrol edilmeyen, geçiş üstünlüğü olan yol.

Analiz Periyodu: Bir karayolu tesisinde kapasite analizinin yapıldığı tek bir zaman dilimi. Talep, bir analiz periyodu sırasında kapasiteyi aşarsa, önceki analiz periyodundan başlangıç sırasını hesaba katmak için ardışık analiz periyotları seçilebilir. Ayrıca “zaman aralığı” olarak da adlandırılır.

Aralık Süresi: İki ardışık aracın ikincisinin ön tamponunun, ilk aracın ön tamponunun mesafesine ulaşması için geçen saniye cinsinden süre.

Arter: Öncelikli olarak düz giden trafiğe hizmet veren ve 3 km veya daha kısa sinyal aralığına sahip sinyalize yol.

Başlangıç Kayıp Süresi: Bir sinyalize kavşakta, yeşil sürenin başında, hızlanmak üzere kuyrukta bekleyen ilk birkaç aracın saniye cinsinden tükettiği ek zaman.

Bekleme Süresi: Taşıtların veya yayaların, durma anından hareket etme anına kadar harcadığı zaman.

Bisiklet: İnsan gücüyle hareket eden ve genellikle bir kişi tarafından sürülen iki tekerlekli araç.

Bisiklet Şeridi: Bisikletin, tercihli veya özel kullanımı için çizgi veya yol kaplama işaretleri ile belirlenmiş yolun bir parçası.

Bisiklet Yolu: Motorlu araç yolunun sağında veya solunda, motorlu araç trafiğinden açık alan bırakılarak veya yayalarla paylaşılmayan tesisler.

Büyüme Faktörü: Mevcut trafiğin büyüme hızına dayanarak, gelecekteki trafik talebini tahmin etmeye yarayan faktör.

Çakışan Hareket: Bir kavşak noktasında birbirlerini kesen akımlar.

Çakışan Yaklaşım: Her yönden dur kontrollü kavşaklarda, söz konusu yaklaşımın karşı yaklaşımı.

Darboğaz: Akışın sürekliliğini kesintiye uğratacak, fiziki (trafik kazaları, araç arızaları, yol çalışmaları, şerit daralmaları, ücret ödeme gişeleri, vb.) veya fiziki olmayan (yol katılımları/ayrımları, durma/duraklama/park etme durumları, vb.) sebeplerden dolayı ortaya çıkan ve o noktada talebin kapasiteyi aştığı yol kesimi.

Devre: Sinyal fazlarının tam dizisi.

Devre Süresi: Bir sinyalin bir devreyi tamamladığı toplam süre.

Doygun Akım: Sinyalize kavşaklarda belirli bir şerit grubu için, yoğun trafik akımı içindeki araçların sayısını açıklar. Diğer bir deyişle; bir kavşağın yaklaşım kollarındaki sinyallerin bir saat boyunca yeşil yanması sonucu bu kavşaktan geçebilen araç sayısı olarak da tarif edilebilir.

Dönel Kavşak: Merkezi bir ada etrafında sirküle eden ve her koldan giriş yapan araçların hareket etmekte olan trafiğe yol göstermesi gereken sinyaliz (bazı durumlarda sinyalize edebilen) kavşaklardır.

ETİKETLER: ,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.