Kavşak Kontrol Cihazı (KKC), bir diğer ismiyle Trafik Sinyal Denetleyici (TSD); sinyalize edilmiş kavşaklarda trafik sinyal vericileri (trafik ışıklarını) kontrol eden yönetim panosudur. Trafik sinyal lambalarının hangi sürede hangi renkte yanması gerektiğini belirler. Bunu yaparken trafik ve yol güvenliğini de göz önünde bulundurarak gerekli önlemleri alır.
Genelde Türkiye’de 220 V AC ile çalışan kavşak kontrol cihazları bulunurken kimi Avrupa ülkelerinde 42 V AC ile çalışan cihazlar da bulunmaktadır. Dış ortam koşullarında çalıştığı için kavşak kontrol cihazlarının en az IP 54 koruma sınıfına sahip olması önerilmektedir.
Sinyalize edilmiş kavşaklarda en kritik öneme sahip olan Kavşak Kontrol Cihazı seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
• Kullanılan kavşak kontrol cihazı mutlaka TS EN 50556 veya EN 50556 standartlarına haiz olmalı ve cihaza ilişkin geçerlilik tarihi devam eden TSE veya EN belgesi mutlaka bulunmalıdır.
• Kavşak kontrol cihazlarında sinyal grup sayısı seçimi önemlidir. Genelde 4’ün katı şeklinde gruplar söz konusudur. Sinyalize kavşakta gerekli olan grup sayısı ne ise geleceğe dair yeni eklemeler de yapılabileceği düşünülerekten bir üst seviyede grup tercihi yapılması önerilmektedir. Örneğin 8 sinyal grubu yeterli olan bir sinyalize kavşakta 12 sinyal grubuna sahip kavşak kontrol cihazı alınması önerilmektedir.
• Kavşak kontrol cihazını kullanan trafik mühendisleri veya trafik teknisyenlerinin güvenliği için yüksek gerilim ve alçak gerilim kısımları (elektriksel kısım ayrı olmalıdır) panoda ayrı tutulmalıdır. (Çift kapaklı pano önerilmektedir.)
• Kavşaklarda yaya geçişi, tramway geçişi, loop dedektör gibi uygulamalar varsa taleplerin algılanması ve değerlendirilmesi için I/O kartı veya Loop Dedektör kartı gibi ek modüllerin alınması gerekmektedir.
• Merkezi sistem, uzaktan yönetim, trafik kontrol merkezi gibi uygulamalar söz konusu ise, kavşak kontrol cihazlarının merkez ile haberleşmesi gerekmektedir. Bu durumda GPRS modem veya fiber optik kablo ile merkez haberleşmesi sağlanabilir. Kullanılacak olan kavşak kontrol cihazları merkezi sistem haberleşmesi için uyumlu olmalıdır.
• Günümüzün popüler konularından “Akıllı Şehirler” konsepti içerisinde yer alan “Akıllı Trafik Sistemleri”, “Akıllı Ulaşım Sistemleri”, “Akıllı Kavşak”, “Dinamik Kavşak” gibi uygulamalar kapsamında kavşak kontrol cihazları sorunsuzca çalışabilmelidir. Bu kapsamda kavşak kontrol cihazları sensörler, kameralar vb. dış ölçüm sistemleriyle adaptasyon sağlayabilmelidir.