Trafik Sinyal Verici Nedir?

Trafik Sinyal Verici Nedir?
28.01.2018
2.229

Trafik sinyal verici; trafik lambası, trafik ışığı, kavşak lambası, sinyalizasyon ışığı vb. isimlerle de anılan, sinyalize edilmiş kavşaklarda araçların ve yayaların geçişini düzenleyen, sürücü ve yayalara durma veya hareket etme durumlarını gösteren sistemlerdir.

Uluslararası standartlara göre 300 mm veya 200 mm veya 100 mm ölçülerinde Kırmızı, Sarı ve Yeşil renklerden oluşabilen sinyal vericiler, kavşaklarda üçlü, ikili veya tekli olarak kullanılabilmektedir.
Işık kaynağı olarak genelde LED veya power LED kullanılan sinyal vericilerin montajı kavşaklarda bulunan standart veya başüstü direklere yapılmaktadır.
Basit bir ışık gibi görünen sinyal vericilerin seçimi yapılırken şu hususlara dikkat etmek çok önemlidir:
• Sinyal vericiler her şeyden önce TS EN 12368 veya EN 12368 standartlarına uygun olarak üretilmeli ve TSE / EN belgesi mutlaka bulunmalıdır. Belgesi olmayan ürünler teknik, hukuki ve sosyal açıdan kısa veya orta vadede ciddi sıkıntılara yol açabilir.
• Sinyal verici modüllerinin (renklerinin) ışık kaynağı, LED teknolojisi (power LED) olmalıdır. Eski tip halojen ampül, E27 ampül modelleri hem güç tüketimi, hem ömür, hem de bakım zorluğu açısından tercih edilmemelidir.
• Sinyal verici modüllerinin (renklerinin) her birinin güç tüketimi en fazla 8 Watt olmalıdır. Sinyalize bir kavşakta 25 ile 100 adet arası sinyal vericinin kullanıldığı düşünüldüğünde, güç tüketiminin önemli bir husus olduğu görülmektedir. Ayrıca verim açısından güç faktörünün 0,9’dan büyük (PF>%90) ve harmonik bozulmanın %20’den küçük olması (THD<%20) önerilmektedir.
• Sinyal vericiyi oluşturan her bir modülün en az IP 65 ve tüm sinyal vericinin en az IP 54 sıkılık sınıfına sahip olması önerilmektedir. Bu sayede sinyal vericiler sahada daha uzun süre sorunsuz halde çalışacaktır.
• Güneşte görülebilirlik açısından bir kavram olan “yanıltıcı sinyal sınıfı” da trafik sinyal vericiler için önem arz etmektedir. Türkiye şartlarında yanıltıcı sinyal sınıfının en az “Sınıf 3” olması önerilmektedir. Çok güneşli bölgelerde veya ışığın (kırmızı, sarı veya yeşil) güneş ışığı yansıması sonucu yanıp yanmadığının belli olmadığı durumlarda ise “Sınıf 5” önerilmektedir.
• Sinyal vericilerin dış gövdesi (kasası) %100 PC ve UV ışınlarına dayanımlı malzemeden imal edilmelidir. Bu sayede hem uzun ömürlü hem de rengi solmayan sinyal verici gövdelerini kullanmak mümkündür.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.