Ulaşım, Trafik ve Sinyalizasyon Terimleri Sözlüğü – Bölüm 1

Ulaşım, Trafik ve Sinyalizasyon Terimleri Sözlüğü – Bölüm 1
02.10.2019
2.116

Etkin Kırmızı Süre: Belirli bir trafik hareketi veya hareket dizisinin durmaya yöneldiği ve devre süresi ile etkin yeşil süresinin farkına eşit olan süre.

Etkin Yeşil Süre: Belirli bir trafik hareketi veya hareket dizisinin ilerlediği süredir. Devre süresi ile etkin kırmızı süresinin farkına eşittir.

Etkin Yeşil Sürenin Uzatılması: Bir şerit grubu için, aracın hareketi için kullanılabilen fazın sonundaki değişim ve boşluk zaman aralığı kadar yeşil sürenin uzatılmasıdır.

Faz: Kavşakta en az bir akıma geçiş hakkının verildiği toplam süreye faz denir. Bir akımın ilk yeşil almaya başladığı andan itibaren diğer akımın yeşil almasına kadar geçen süre bir fazdır.

Gecikme: Bir sürücü, yolcu veya yaya tarafından deneyimlenen ek seyahat süresi.

Geçiş Görüş Uzunluğu: Sürücülerin iki şeritli, iki yönlü bir karayolunun karşı trafik şeridinde güvenli geçiş manevralarını yapmak üzere ihtiyaç duyduğu görme mesafesi.

Geometrik Kondisyon: Yaklaşım eğimi, şeritlerin sayısı ve genişliği, şerit kullanımı ve parklanma şeritleri dahil bir tesisin mekânsal özellikleri.

Hacim: Bir zaman aralığında, genellikle 1 saat boyunca, bir şerit karayolu veya başka trafik yolundan geçen yaya veya araçların sayısı.

Hafif Raylı Sistem: Tek katlı kısa trenlerin yer seviyesinde, hava yapılarında, metrolarda ya da ara sıra caddelerde, genellikle metropol alanlarında, münferit araçlarla çalışan elektrikli demiryolu sistemi.

Her Yön Dur Kontrollü Kavşak: Tüm yaklaşımlarda dur işareti olan kavşak. Sürücünün devam etme kararı, trafik kurallarına ve aynı zamanda diğer yaklaşımların trafik koşullarına dayanmaktadır.

Hizmet Seviyesi (LOS): Yol, kavşak ve kavşak kollarındaki trafik akışı içindeki işletme koşullarını tarif eden, hız ve seyahat süresi, manevra özgürlüğü ve trafik kesintileri gibi hizmet önlemlerine dayanan nitel durum ölçüsüdür.

Kapasite: Araçların veya kişilerin, belirli bir zaman dilim boyunca bir şeritte veya karayolunun bir kesiminde, kontrol yöntemi, geometrik düzen, trafik kompozisyonu ve çevre şartlarına bağlı olarak sürdürülebilir şekilde hareket ettikleri maksimum akım oranı, kapasite olarak tanımlanır. Genellikle taşıt/saat, kişi/saat olarak ifade edilir.

Katılım: İki trafik tesisini (akımını) birbirine bağlayan kısa karayolu parçası.

Katılım Kontrolü: Araçların ana yola katılımını düzenleyen trafik sinyali; ana yolun akışı kesilmeden, her yeşilde katılım kolundaki bir veya iki aracın katılımına izin verilir.

Kayıp Süre: Bir devre süresi boyunca devre süresini etkileyen taşıt akımlarını yöneten taşıt yönlerinden hiçbirinde yeşil ışık yanmadığı sürelerin toplamı. Yeşiller arası süre olarak da tanımlanabilir.

Kayma Süresi (Ofset): Koordine olarak yönetilen sinyalize kavşaklarda, komşu iki kavşağın yeşil sinyal sürelerinin başlangıç anları arasındaki fark. Bu süre küme halinde hareket eden taşıtların ortalama hızı ve kavşaklar arasındaki mesafeye göre tespit edilir.

Kesintili Akım: Trafik sinyalleri, durma işaretleri, periyodik gecikme gibi sebeplerle trafik akışındaki kesintilerin görüldüğü bir akım kategorisi.

Kırmızı Süre: Belirli bir faz veya şerit grubu için sinyal kırmızı olduğunda, bir sinyal devresinde kırmızı sinyal süresinin saniye cinsinden miktarıdır.

Kontrol Gecikmesi: Sinyal fazı koordinasyonu (yani kavşak boyunca ve koridor boyunca hareketlerin ilerlemesi), sinyal döngü uzunluğu ve kavşak kapasitesi ve trafik hacimleri de dahil olmak üzere birçok değişkene dayanan ölçümdür.

Koridor: İki nokta arasındaki seyahatler için tasarlanmış, esas olarak paralel ulaşım tesisleri kümesi. Bir koridorda otoyollar, arterler, transit, yaya ve bisiklet tesisleri gibi çeşitli alt sistemler bulunur.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.