Akıllı Kavşak Nedir, Nasıl Çalışır?

Akıllı Kavşak Nedir, Nasıl Çalışır?
30.12.2019
14.742

Adaptif kavşak”, “dinamik kavşak”, “kameralı kavşak”, “sensörlü kavşak”, “akıllı trafik yönetim sistemi”, “tam adaptif trafik yönetim sistemi” gibi isimlerle de bilinen “Akıllı kavşak” aslında basit tanımıyla; sinyalize olmuş kavşaklarda araç sayım kameraları veya araç sayım sensörleri kullanılarak her yöndeki araç yoğunluklarının tespit edilmesi sonrasında, kavşağın her yönüne ayrı ayrı verilecek olan sürelerin dinamik olarak değiştiği kavşaklardır. Yani araç yoğunluğuna göre trafik lambalarının “yeşil ışık sürelerinin” otomatik olarak belirlendiği sistemlerdir. Normal sinyalize kavşaklarda, günün her saati için manuel olarak araç sayımları yapılır ve en uygun yeşil süreleri belirlenerek kavşak kontrol cihazına yüklenir. Bu süreler sabit olduğundan araç yoğunluğundaki değişimlerde süreler değişmez. Akıllı kavşak uygulamalarında süreler yoğunluğa göre değiştiğinden kavşakta bekleme süreleri en aza indirilmiş olur. Kavşakta araçların bekleme sürelerinin en aza indirilmesi sadece zaman tasarrufu değil aynı zamanda yakıt tasarrufu ve emisyonun azaltılması sayesinde çevreye verilen zararın azaltılmasını da sağlamaktadır.

Akıllı kavşak konusu Türkiye’de son 5 yıldır50’den fazla şehirde aktif olarak kullanılmaktadır. Akıllı kavşaklar sayesinde sadece süre optimizasyonu değil, kavşak yoğunluğu ve araç sayımı, merkezi sistemden tüm kavşağın izlenilmesi ve yönetilmesi, arıza durumlarının uzaktan tespiti ve önlem alınması gibi bir çok konuda işlem yapılabilmektedir. Türkiye’deki uygulamalarda, akıllı kavşaklar sayesinde bekleme sürelerinin ortalama %30 azaldığı (kavşak yapısı ve kapasitesine göre %3 ile %50 arası değişebilmekte) görülmektedir.

 Akıllı kavşak uygulamalarında her kavşak için kullanılması gereken ekipmanlar şu şekildedir:

  1. Yön sayısı kadar “Araç Sayım Kamerası” (Akıllı Kamera)
  2. Akıllı Kavşak Yönetim Modülü
  3. Kavşak İzleme Kamerası
  4. Akıllı Kavşak Kontrol Cihazı
  5. Akıllı Kavşak Merkezi Yazılımı
  6. Kamera Direkleri, Kablolar, Router vb. bağlantı ekipmanları

Sinyalize olmuş bir kavşağı Akıllı kavşağa çevirmek için yapılması gerekenler ise şunlardır:

  1. Kavşaktaki bilgilerin merkeze aktarılması için fiber hat yoksa her kavşak için 1 adet 4G data hattı alınmalıdır.
  2. Her yön için en az 8 mt. yüksekliğinde kamera direği dikilmeli, her kamera direğine kameralara enerji sağlamak için 220 V enerji kablosu çekilmelidir.
  3. Veri aktarımı için her kamera direğine 1 adet CAT6 Ethernet kablosu çekilmelidir.
  4. Altyapı ve kablolama işleri tamamlandıktan sonra araç sayım kameraları, kavşak izleme kamerası, akıllı kavşak yönetim modülü montajları yapılmalıdır.
  5. Kalibrasyon ve son kontroller ile devreye alma tamamlanmalıdır.
ETİKETLER:
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.