Braille Alfabesi Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Braille Alfabesi Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
19.06.2020
3.684

1818 yılında Fransa’da, dokuz yaşında bir çocuk, babasının at koşumları yapmasına yardım ederken kaza sonucu bir delgeçle gözlerini kör etti. Birkaç yıl sonra çocuk bahçede oturmuş okuma ve yazma konusundaki beceriksizliği hakkında düşünüyordu ki bir arkadaşı ona bir çam kozalağı verdi. Parmaklarını kozalağın üzerinde dolaştırdı ve boyutlar arasındaki küçük farklılıkları gördü. Kavramsal olarak farklı boyutlardaki çam kozalaklarının verdiği duyguyu okuma-yazma ile bileştirdi ve kâğıt üzerinde kabarık noktalarla bir alfabe oluşturabileceğini fark etti, böylelikle görme engelliler bu alfabeyle ne yazıldığını hissedebilir ve okuyabilirdi. (Louis) “Braille” bu şekilde görme özürlüler için bütünüyle yeni bir dünyanın kapılarını açmış oldu.

Braille Alfabesi, görme engelli kişilerin okuyup yazması için kullanılan bir yöntemdir. Her bir harf, rakam veya noktalama işareti, 6 adet kabartılmış noktadan oluşmaktadır. Noktaların bulunduğu yere göre harfin ne olduğu belirlenmektedir. 6’lı nokta sistemi, kabartma yazı sistemi veya Braille yazım sistemi, 1821’den beri kullanılmaktadır. 1827 yılında bu yazım sistemine uygun ilk kitap basılmıştır. Braille Alfabesi ile yazı yazmak için özel tip daktilolar kullanılmaktadır. Türk Braille Alfabesi, “ç”, “ş” gibi Türkçe karakterleri de içermektedir.

Braille alfabesi genellikle görme engelli insanlar tarafından kullanılır. Braille, görme engelli insanların yaşamı için kritik derecede önemlidir. Görme engelli kişiler, sayfa üzerindeki küçük kabarıklıklara parmak uçlarıyla dokunarak hisseder. Bu şekilde küçük noktacıkları harf ve rakamlar olarak yorumlar.

Braille bir dil değildir. Tüm dillerin yazılabileceği ve okunabileceği bir kodlama çeşididir. Görme engelli kişiler braille alfabesini kullanarak yazıları okuyabilir ve anlayabilir.

Günümüzde bina içi yönlendirme ve bilgilendirmelerden ilaç kutusuna, dış ortam yönlendirmelerinden uçak biniş kartına, yaya geçitlerinden trafik yol güvenlik ekipmanlarına kadar bir çok yerde görebildiğimiz Braille Alfabesi ile yazılan metinler sayesinde görme engelli kişilerin hayatı kolaylaşıyor.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.