EDS Nedir?

EDS Nedir?
11.06.2019
23.428

EDS: Elektronik Denetleme Sistemi, trafik akışının kontrolü ve ulaşım iyileştirilmesinin yapılması, kent yaşantısının kurallara uygun, standartlar dahilinde bir yapıya kavuşturulması için, trafikte kural ihlali yapan araçlardan kaynaklanan kazaların önlenerek can ve mal emniyetinin sağlanması amacı ile geliştirilen bir denetleme sistemidir. “EDS neden gereklidir?” sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz:

Kazaların önlenmesi, can ve mal güvenliğinin sağlanması, sürücülerin trafik kurallarına azami düzeyde uyumunun sağlanması, trafik durumunun gerçek zamanlı görüntülenmesi ve izlenmesi, değerli trafik verisi elde etme.

EDS’ye ilişkin TSE standartları: TS 13788 (Ortalama Hız Ölçme Donanımı – OHÖD) ve TS 13789 (Kırmızı Işık İhlal Tespit Donanımı – KITD) olarak belirlenmiştir.

EDS, bir çok farklı uygulama için farklı sistemler kullanmaktadır. Bunlar şunlardır:

  1. Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi (KİTS): Sinyalize kavşaklarda kırmızı ışık yanarken geçen (kırmızı ışık ihlali yapan) sürücüleri tespit etmek amacıyla kullanılır. Genel olarak özellikleri şunlardır: Şerit bazlı kırmızı ışık ihlal tespiti, Plaka tanıma, 7/24 kırmızı ışık ihlal tespiti, Uzaktan erişim, sinyalizasyondaki arıza durumunda otomatik olarak bekleme, Trafik polisinin kavşağı yönettiği durumlarda merkezden sistemi kapatabilme, Yüksek çözünürlüklü video kaydı, Otomatik ceza makbuzu düzenleme.
  2. Koridor Hızı İhlal Tespit Sistemi (Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi – OHTS): Yollarda sadece bir noktada değil, seyir halindeki ortalama hızı tespit etmeye yönelik sistemlerdir. Yol giriş ve çıkışına yerleştirilen hız ölçüm cihazları aracılığıyla ortalama hız hesaplanmakta ve hız ihlalinin olup olmadığı tespit edilmektedir. Genel olarak özellikleri şunlardır: Uzaktan müdahale, 7/24 hız ihlal tespiti, Plaka tanıma, Fotoğraflama, Video kaydı.
  3. Park İhlal Tespit Sistemi: Genellikle şehir içlerinde park yasağı olan noktalarda park ihlali yapan ve trafiği sıkıntıya sokan araçları tespit etmek amacıyla kullanılan sistemlerdir. Genel olarak özellikleri şunlardır: 75 metre yarıçapında alanda ihlal tespiti, Otomatik plaka tanıma, Uzaktan erişim, 32 preset noktada ihlal tespiti, Yüksek çözünürlüklü video kaydı, Otomatik ceza makbuzu düzenleme, Hızlı kurulum, Park cezası için belirlenen süreyi değiştirebilme.
  4. Emniyet Şerit İhlal Tespit Sistemi: Emniyet şeridi ihlali yapan araçları tespit etmek amacıyla kullanılan sistemlerdir. Özellikle ambulansların geçişini engelleyen araçları tespit etmek amacıyla kullanılmaktadır. Genel olarak özellikleri şunlardır: Otomatik plaka tanıma, Uzaktan erişim, Bütünleşik IR LED Modülü, Yüksek çözünürlüklü video kaydı, Otomatik ceza makbuzu düzenleme, Hızlı kurulum.
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.