Sinyalizasyon Kontrol Sistemleri Nedir ? Çeşitleri Nelerdir ? (Bölüm 3)

Sinyalizasyon Kontrol Sistemleri Nedir ? Çeşitleri Nelerdir ? (Bölüm 3)
19.11.2019
4.686
  1. Yaya Uyarmalı Sistem

Sinyalizasyon sistemleri genellikle kavşaklarda, bağlantı yollarının giriş çıkışlarında ve kavşak olmayan yaya geçitlerinde kurulur. Kavşaklardan uzak olan yaya geçitlerinde, sürekli olarak veya günün belirli saatlerinde, yayalara güvenli geçiş hakkı tanımak üzere sabit zamanlı sinyalizasyon sistemi uygulanabilir. Yaya akımının az olduğu yer ve saatlerde ise taşıtlara verilen sürekli geçiş hakkı yayaların butonlara basmaları ile kesilir.

  1. Adaptif Sinyalizasyon Kontrol Sistemi

Adaptif trafik sinyalizasyon kontrol sistemleri 80’li yıllardan itibaren ortaya çıkan ve özellikle 2000’li yıllardan sonra kullanımı yaygınlaşan sistemlerdir. Adaptif kontrol sistemleri günümüzde mevcut olan ve geliştirilmeye devam edilen en ileri ve karmaşık kontrol sistemlerinden biridir.

Adaptif sistemler gerçek-zamanlı verileri algılayıcılardan alarak, geçerli trafik koşullarını mevcut sinyal zaman planları ile eşleştirmek yerine, anlık olarak en iyi sinyal zaman planını dinamik olarak oluşturur. Bu durumda sinyal planları için kütüphaneye ihtiyaç olmayıp, sistem talebin yüksek olduğu ve zaman planlarının sıklıkla değiştirilmesi gerektiği durumlarda tercih edilir. Adaptif sistemlerde kullanılan yazımların ayırıcı özelliği optimizasyona dayalı algoritmalar içermeleridir.

Sabit zamanlı kontrol sistemi zamana bağlı olarak değişen trafik talebine karşılık verememekte, sinyal süresi bazen fazla, bazen ise yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle özellikle değişken trafik koşullarına cevap verebilmek amacıyla dinamik (trafiğe göre değişken) kontrol sistemleri tercih edilmektedir. Dinamik sistemler içinde trafiğin değişimine en fazla uyum gösterebilen sistemler adaptif kontrol sistemleridir.

Ayrıca, bazı sistemlerde algılayıcılarda herhangi bir arıza meydana geldiğinde geçmiş sayım verileri kullanılarak hesaplamalar gerçekleştirilir. Bazı sistemlerde ise kavşak çıkışlarına yerleştirilen sensörlerden alınan veriler ile anlık trafik durumu sistemde kaydedilir ve araçların varışları devresel akış profilinden tahmin edilir. Böylece, kırmızı süre içinde kavşak noktasına gelen araçların katıldığı kuyruğa göre yeşil süresi oluşturulur.Adaptif trafik sinyalizasyon kontrol sistemleri özellikle trafiğin dinamik (değişken) olduğu durumlarda ve bu değişkenliğin zamana bağlı olarak oldukça farklılaştığı durumlarda diğer sistemlere göre çok başarılı ve tatmin edici sonuçlar verebilmektedir. Ancak trafik akımları; trafik koşulları, sürücü davranışları ve geometrik özellikler gibi pek çok faktöre göre değişkenlik gösterebildiğinden her zaman ve her koşulda

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.