Sinyalizasyon sistemleri genellikle;
- Yaya ve taşıt akımlarının yönlendirilmesi,
- Yaya ve bisiklet sürücülerinin güvenliklerinin sağlanması,
- Ana ve tali yoldaki motorlu taşıt trafiğinin yoğunluğunun düzenlenmesi,
- Toplu taşıma araçlarının önceliklendirilmesi,
- Çevre kirliliğinin azaltılması,
amaçlarıyla kurulmaktadır.
Polis ve kurtarma araçlarının gereksinimleri de sinyalizasyon donanımının kurulumunu zorunlu kılabilir.
Sinyal kontrolünün yakıt tüketimine, motorlu taşıtların egzoz ve gürültülü emisyonuna ve meskun mahaldeki motorlu taşıt hızına etki ettiği unutulmamalıdır.
Sinyalizasyon donanımı kurulmadan önce trafik güvenliğinin veya trafik akışının karayolu ağındaki;
- Servis yollarının kurulması,
- Tali yolların kaldırılması,
- Dönüşlerin belli bir süre veya sürekli olarak yasaklanması,
gibi trafiği yönlendirici önlemler vasıtasıyla iyileştirilip iyileştirilemeyeceği incelenmelidir.
- Trafik Güvenliği
Sinyalizasyon kurulumu vasıtasıyla sürekli meydana gelen kazalar ve bu kazaların önlenmesi maksadıyla alınan önlemlerin (örn. hız sınırlamaları, geçiş yasağı veya bisiklet sürücüleri ve yayalar için yapısal geçiş yardımları) etkisiz kalması durumunda gerçekleştirilir ve özellikle aşağıdaki durumlarda uygulanmaktadır.
- Geçiş üstünlüğü kazaların meydana gelmesi,
- Ana yolda yoğun trafik olması veya aşırı hız yapılması,
- Trafik güvenliğinin başka şekilde sağlanamadığı kavşakta yetersiz görüş mesafesi veya geçiş üstünlüğü hakkının yeterli derecede kavranamaması,
- Ana yoldaki trafik yoğunluğuna kıyasla tali kavşağa girişte yoğun trafik olması,
- Sola dönüş yapanlara karşı yönden gelenlerin arasında veya motorlu taşıtlarla geçiş yapan bisiklet sürücüleri ve yayalar arasında kazaların meydana gelmesi.
Karayolunun belirli bir noktasından sürekli olarak geçen korunma gereksinimi olan kullanıcılar için (örn. bisiklet sürücüleri, yayalar, yaşlı insanlar, engelliler ve çocuklar) yakın bir mesafede güvenli geçiş imkanı mevcut değilse, bu kullanıcıların veya araçların sayısından veya kaza durumundan bağımsız olarak başka şekilde güvenlik sağlanamıyorsa, sinyalizasyon sisteminin kurulması gerekmektedir.
Yeni yol inşasında veya karayolunda yapılan değişikliklerden dolayı trafik güvenliğinin tehlikeye düşmesi bekleniyorsa sinyalizasyon sistemi kurulmalıdır.
Yapımı henüz tamamlanmamış karayolundaki kavşaklarda trafik güvenliği önlemleri kurulması düşünüldüğünde, nispeten daha yüksek olan hızlar göz önünde bulunmalıdır. Yüksek süratlerden dolayı karayolunu geçen yayalar ve bisiklet sürücüleri ve durmakla yükümlü araçlar için önemli tehlikeler meydana gelmektedir. Bu tür yollarda sinyallerin kullanılması, trafik akışının güvenliğini artırabilir.
Sinyalizasyon kullanımının trafik güvenliğine olan etkisi, bir yıl gibi belirli bir süre sonunda kaza analizi vasıtasıyla incelenmelidir.